sós nyuszi kalács húsvétra

Az alábbi sós kelt tésztából készíthetünk fonott kalácsot a húsvéti sonkához, de lehetnek belőle nyuszik is, ennek a gyerekek jobban fognak örülni.

nyuszi_kalacs

Hozzávalók:

3 dl langyos tej

1 tk cukor

2 dkg friss élesztő v. 1 cs. instant

50 dkg finom liszt

2 tk só.

1 tojás és 1 tojás sárgája (plusz a kenéshez egy tojás)

5 dkg olv. vaj

nyuszi_kalacs_kesz

1 dl tejben az élesztőt a cukorral felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáöntjük az élesztős tejet, a tojásokat és összeállítjuk a tésztát, a maradék tejjel. Amikor a tészta összeállt beledolgozzuk az olvasztott vajat is, több részletben. Kidagasztjuk a tésztát, majd kb. 40 percig kelesztjük meleg helyen. A tésztát megfelezzük, először az első adagot sodorjuk ki óvatosan kb. fél cm vastag téglalapra és a képen látható módon kb. 2×15 cm-es csíkokat vágunk belőle. A maradékot nyuszifaroknak szeleteljük fel. 10 perc pihentetés után megsodorjuk a tészta rudakat és sütőpapíros tepsire tesszük a nyuszikat a képen látható módon. A farkát se felejtsük el…. Sütés előtt pihentessük kb. 20 percig. Mielőtt sütőbe tesszük kenjük le felvert tojássárgájával. Meghinthetjük kömény v. szezámmaggal, esetleg mákkal a tetéjét. Kicsit szórjuk meg tengeri sóval is, majd mehet az előmelegített sütőbe. kb. 210C-on süssük kb. 15 percig.

Andi