rögtön puha mézeskalács recept

Sokan kérdezik tőlünk a puha mézeskalács receptjét, én mostanában az alábbit használom. Ebből lehet díszeket is készíteni, de enni is nagyon finom. Rögtön puha (ha nem sütjük túl), és sokáig az is marad. A mécsestartókat érdemes picit tovább sütni hogy keményebbek, tartósabbak legyenek. Ezek a tavalyi mécseseink voltak:

_1060850

A recept: 15 dkg virágmézet 7 dkg rámával (vagy vajjal)  és 2 ek vízzel felolvasztjuk (épp hogy felolvadjon a ráma, nem kell forralni). Közben 2 tojást 15 dkg porcukorral felverjük, majd a langyos mézes vajat beleöntjük. Ezután belekeverjük a száraz hozzávalókat: 50 dkg liszt + 1 tk mézeskalács fűszer + 1 tk. szódabikarbóna + 1 tk kakaó (ezeket keverjük el előbb egymással). Folyamatosan adagoljuk a lisztet, fakanállal dolgozzuk össze. Nem baj, ha a végén is ragad. Tegyük a masszát hűtőbe, legalább 4-6 óráig, de akár egy egész éjszakára is. Lisztezett deszkán nyújtsuk kb 3 mm vastagra a tésztát és szaggassuk ki. Tegyük sütőpapíros tepsire és előm. sütőben 180 C-on süssük. Figyeljük, hogy még azelőtt vegyük ki mielőtt barnulni kezd. Ennyiből kb 3 tepsinyi lesz. Ha díszeket is szeretnénk, akkor inkább 1,5 adagnyit keverjünk be.

_1060851 másolata

Ezek a gyertyatartók nem olyan bonyolultak, mint elsőre látszik. Egy megfelelő méretű kistányérra van szükség, amit körülvághatunk. Áthelyezzük a tepsire a kört, kivágjuk a belsejét egy pogácsa szaggatóval középpen. Ezután kis szaggatóval lyukakat vághatunk körbe díszítésnek vagy rátehetünk apró mintákat is, hogy rásüljön.  Egy nagyobb pogácsa szaggatóval (mint a gyertyatartó közepe) vágjunk ki egy kört, amit a gyertyatartó alá ragasztunk majd írókával, ezt külön süssük ki. Ez fogja tartani a mécsest.

_1060853

Írókához csak 1 tojásfehérjére és porcukorra van szükség verjük fel a tojásfehérjét és szitáljuk bele a porcukrot,  pici citromlét locsoljunk bele. Addig adagoljuk a porcukrot, amíg jó sűrű masszát kapunk. Töltsük zacskóba, a zacskó végére kössünk csomót, majd vágjunk egy pici lyukat a zacskón. Kezdődhet a díszítés… Ha marad az írókából fagyasszuk le, így legközelebb megspórolhatjuk az íróka készítést.

Andi