Bemutatkozás

zsigmond_jozsef_meheszÜdvözlöm weboldalamon, engedje meg, hogy pár szóban bemutatkozzam és elmeséljem, hogyan lettem méhész. Zsigmond József vagyok, 1958-ban születtem, azóta élek Bodajkon, egy Fejér megyei kisvárosban. A családomban senki sem méhészkedett és 30 éves koromig én sem gondoltam volna, hogy ez lesz a szakmám. Autószerelőként, karosszéria lakatosként dolgoztam. 1989-ben egy ismerősnél láttam először méheket és nagyon megtetszett. Vásároltam 7 méhcsaládot és hobbiként foglalkoztam velük a kertemben. A „tanulóidő” alatt rájöttem, hogy a festékszagú szerelőműhely helyett szívesebben dolgoznék  egy illatos akácerdőben.

5 év múlva már kb. 60 NB méhcsaládom volt. Persze már nem a kertemben, hanem az időközben kialakításra került méhesemben (melyről fényképeket találhatnak a galériában). Közben nem csak én, hanem az egész család beletanult a méhészkedésbe, feleségem, édesapám, és a két középiskolás lányom is segítettek.

1994-től „főállású” méhészként dolgozom. Azóta vándorló méhészkedést folytatok, egy évben általában 7-8 helyre költözünk, így kerül végül az üvegekbe, virág, akác, hárs, erdei, repce, selyemfű, napraforgó méz. A kilencvenes évek második felében áttértem a vándorláshoz praktikusabb rakodó kaptárakra, méhészetem kb. 200 méhcsaládra fejlesztettem. Megszereztem az Aranykalászos Méhészgazda oklevelet, ill. méhész szakmunkás vizsgát is tettem. 1998-tól őstermelőként tevékenykedek.

_1000917

Méhészetemet folyamatosan modernizálom. A pörgetést egy külön erre a célra épült épületben végezzük, ahová a fiókok lepakolása csörlők segítségével történik, a 30 keretes motoros pörgetőből a méz egyenesen a hordókba folyik, melyeket szintén csörlővel emelünk ki az aknából. A méz kiszereléséhez egy uniós előírásoknak is megfelelő helyiséget hoztunk létre. Feleségem tölti üvegekbe a mézet egy automatikus (digitális) mézadagoló segítségével. Vándorláskor a teherautóra a le- és felpakolást daruval ötösével végezzük. A kaptárakat, ill. a lépekhez szükséges kereteket teljes egészében saját magam „gyártom” a téli időszakban. Így az elmúlt években egy kicsit az asztalosságba is sikerült beletanulnom. Ez a téli szakmám…

2009 tavaszán, második telephelyem mellé, egy 5000 tőből álló akácost telepítettem, így mára  már egy kis saját akác “erdővel” is büszkélkedhetek. Az akácmézünk egy kicsi része ebből kerül az üvegekbe…

1998óta vagyok tagja az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek (OMME).  Rendszeresen látogatom a Fejér Megyei méhész klub előadásait. Alapító tagja vagyok a Profi Méhész Klubnak. 1998 óta a környékben én látom el a méhegészségügyi felelős feladatait.

DSCF0114

Időközben lányaim felnőttek és családot alapítottak, így jelenleg feleségemmel méhészkedünk, mindketten „főállásban”, őstermelőként foglalkozunk közel 200-250 méhcsaládunkkal. Két unokával is büszkélkedhetünk, egy kislánnyal és egy kisfiúval. Rozit és Bandit is igyekszem „megfertőzni” a méhészkedéssel. Mint a galériában is látszik az első lépéseket már megtettem…

Több mint 25 éve árusítom mézemet Bodajkon (Dózsa Gy. út 25.), ill. 1995 óta csütörtökönként a kisbéri piacon. Bodajkon édesanyám (Kisköz), ill. Szabadbattyánban anyósom is árulják termékeinket. Nagyobbik lányom Budapesten él, ezért oda is lehetőségünk van szállítani. Fontos számomra, hogy évről évre magas minőségű mézet állítsak elő, hiszen az elégedett, visszatérő vásárlókért dolgozunk.

Remélem rövidesen személyesen is találkozunk. Addig is nézzen körül oldalunkon, ahol blogunkban érdekességeket találnak a mézről, méhészetünkről, finom mézes és méz nélküli recepteket is találhatnak. Méz ábc lapunkon pedig megtalálják, aktuális kínálatunkat.


………………………………………………………………Zsigmond József