A mézfogyasztók nagy többsége általában akác v. virág mézet vásárol. Repcemézről – ha hallottak is – sokan azt gondolják, nem olyan finom, értékes méz, inkább a sütőiparban használják. Ez azonban nem így van, a leggyakrabban termelt mézek közül ez az egyetlen enyhén lúgos kémhatású fajta, ezért a gyomorsavtúltengés jó ellenszerének számít.
A repce (Brassica napus) a keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjának Brassica nemzetségébe tartozó, értékes ipari növény; a magjából olajat préselnek. Május elején sárgállanak a repcetáblák, melyekről a méhek szívesen gyűjtenek.
A repceméz folyékonyan világos színű, enyhe zamatú, pörgetés után napok alatt kristályosodik. Kristályosan fehér színű, zsírszerű.
Gyomorégéskor 1-1 kávéskanállal javasolt elszopogatni, állandósult gyomorsavproblémák esetén napi 3 kávéskanál javasolt. Magas vastartalma miatt, vérszegénység ellen ajánlott. Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz. Emiatt kristályosodik gyorsan, ez azonban belső értékét nem befolyásolja. A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha max. 40 C fokig melegítjük (vízfürdőben), de vigyázzunk, mert a magasabb hőmérséklet károsítja a minőséget.