kóstolja meg a medvehagymát!

medvehagyma3Már évek óta gyűjtenek méheink erdei virágokról, sokan szeretik ezt a sötét,  aromás mézet. Tavaly először sikerült egy nagyobb medvehagyma telep közelébe települnünk méheinkkel, így medvehagyma mézet is pergethettünk. (Reméljük ez idén is így lesz majd…) Miközben árultuk a mézünket sokan kíváncsian kérdezték tőlünk, mi is az a medvehagyma? Mi pedig szívesen meséltünk róla… Akik megkóstolták a mézet, általában újra vásároltak, “rajongóvá” váltak. Jöttek újra a „medvés” mézért. Sajnos a tavalyi már mind egy cseppig elfogyott.   Miért most írok mégis erről? Mert a medvehagyma szezonja április-májusban van, ilyenkor találkozhatunk vele az erdőkben és a piacokon. Ugyanis nemcsak mézként finom, hanem akárcsak a fokhagymát, sokféleképpen elkészíthetjük, színesíthetjük vele étrendünket, ráadásul nagyon egészséges is. Álljon itt egy kis összefoglaló a wikipediáról:

medvehagyma4A Medvehagyma (Allium ursinum) a liliomfélék családjába tartozik. Nedves árnyas erdőkben érzi jól magát, nagy telepeket alkot. Hazánkban főként a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében érzi jól magát. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm magas évelő növény. Buzogány alakú hagymájából két tojásdad, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő tőlevelet hoz.  Május környékén virágzik, virágáról szívesen gyűjtenek a méhek. A medvehagyma méz, igazi különlegesség. Fiatal leveleit tavasszal, még a virágzás előtt érdemes szedni, frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.

Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.

Sokféleképpen felhasználhatjuk konyhánkban. Nyersen salátákhoz kiváló. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele. Készíthetünk belőle medvehagyma-krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával).

Pesto: Vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal, keverjük ki. Jól zárható üvegbe tegyük, hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!

Érdemes körülnézni kedvenc gasztro bloggeremnél, Limaránál, aki már egy csomó finomságot készített medvehagymával, pl. tojásos nokedli, pogácsa, krémleves, töltött csirke stb… Egyébként pedig isteni kelt tésztákat készít. http://limarapeksege.blogspot.com