mézeskalács recept

Minden évben készítünk mézeskalácsot Karácsonyra, az alábbi recept alapján. Nagyon finom és a karácsonyfán is jól mutat.  IMG_1624

Hozzávalók:

  • 25 dkg virág méz
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 egész tojás és 2 tojás sárgája
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

A meleg mézben feloldjuk a margarint, hozzáadjuk a többi anyagot és simára keverjük. Ízesítőnek citromhéjat, fahéjat, szegfűszeget, vagy mézeskalács fűszerkeveréket tehetünk bele. Egy napot állni hagyjuk a hűtőben. Fél cm-re nyújtjuk és kiszaggatjuk, tetejét tejfölös tojássárgájával megkenjük. 200 C-on kisütjük. Tojásfehérjével kikevert porcukorból készült masszával díszíthetjük.

TIPP:

Ha a fenyőfára szeretnénk akasztani, akkor sütés előtt csináljunk lyukakat a tésztába.

Ha dupla adag tésztát készítünk, akkor csinálhatunk házikót is. A házikót karamellel ragasztottam össze.

IMG_1638IMG_1632

.