Minden évben készítünk mézeskalácsot Karácsonyra, az alábbi recept alapján. Nagyon finom és a karácsonyfán is jól mutat.
Hozzávalók:
- 25 dkg virág méz
- 50 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 egész tojás és 2 tojás sárgája
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A meleg mézben feloldjuk a margarint, hozzáadjuk a többi anyagot és simára keverjük. Ízesítőnek citromhéjat, fahéjat, szegfűszeget, vagy mézeskalács fűszerkeveréket tehetünk bele. Egy napot állni hagyjuk a hűtőben. Fél cm-re nyújtjuk és kiszaggatjuk, tetejét tejfölös tojássárgájával megkenjük. 200 C-on kisütjük. Tojásfehérjével kikevert porcukorból készült masszával díszíthetjük.
TIPP:
Ha a fenyőfára szeretnénk akasztani, akkor sütés előtt csináljunk lyukakat a tésztába.
Ha dupla adag tésztát készítünk, akkor csinálhatunk házikót is. A házikót karamellel ragasztottam össze.
.