adventi koszorú mézeskalácsból

Egyre több adventi koszorúval találkozni az interneten, ami mézeskalácsból készül. Már évek óta tervezem, hogy én is csinálok egyet, de eddig csak halogattam… Most végre elkészült. Olyan receptet választottam, ami sütés közben nem nő meg nagyon, így a figurák nagyjából tartották az eredeti formájukat. Én 1 kg lisztből dupla adagot készítettem, lett belőle gyertyatartó, vonat és maradt enni is…adventi_koszoru_1

Hozzávalók:

50 dkg liszt

15 dkg virág méz

7 dkg ráma,

2 tojás

15 dkg porcukor

1 ek. mézeskalács fűszerpor

1 kk. szódabikarbóna

2 ek víz

+ 1 kk. kakaó (elhagyható, de így szebb sötétebb színe lesz)

A mézet a rámával felolvasztottam, langyosra hűtöttem. A tojásokat a cukorral és a többi hozzávalóval felvertem habosra. Beleöntöttem az olvasztott mézes rámát, majd a végén a lisztet. Pár órát v. akár egy napot is lehet pihentetni. Sablonok segítségével szabjuk ki a mézeseket, tegyük sütőpapíros tepsibe,  majd előmelegített sütőben 180 C-on süssük ki. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, díszíthetjük írókával. Azt használjuk az egyes részek összeragasztására is.

adventi_koszoru_2

Írókához egy tojásfehérjét turmix géppel felverek, közben annyi porcukrot adagolok hozzá átszitálva, amennyit felvesz (kb. 15- 20 dkg). Ne legyen teljesen kemény, de túl folyós se… Zacskóba töltöm, a zacskó végét bekötözöm és egy pici lyukat vágok rá. Aztán már jöhet is a díszítés…

IMG_2626

A maradék mézes dobozban várja, hogy elfogyjon…