ólomüveg mézes

olommezes_tA képen látható mézeskalács különlegessége, hogy sütés előtt a közepébe szúrt lyukba összetört  savanyú cukrot halmozunk,  így kapjuk az ólomüveg sütit. Ezt a receptet először Kiskuktánál olvastam és alig vártam a karácsonyt hogy kipróbálhassam.

A süti alapja egy mézeskalács tészta, amit másik kedvencemtől Mohakonyhától vettem kölcsön. Nála  mindenképpen érdemes körülnézni annak, aki mézeskalácsot szeretne sütni, van mit tanulni tőle…És most jöjjön a recept:

Hozzávalók:

15 dkg virág mézolommezes_1
12 dkg vaj v. ráma
3 egész tojás
20 dkg porcukor
1 tk szódabikarbóna
2 ek citromlé
50 dkg liszt
citromhéj, ill. mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
20 dkg kemény savanyú cukor az ólomüveghez
Ebből a mennyiségből kb. 5 gáztepsi lesz, én sima mézeseket is csináltam belőle.

Elkészítés:

A mézet egy edényben kissé felmelegítjük, épp csak addig amíg a vaj elolvad benne, majd hűlni hagyjuk. A tojásokat felverjük a porcukorral, beleöntjük a kihűlt mézes keveréket, majd a többi hozzávalót is. Egy kissé ragadós puha masszát kell kapnunk. Ezt folpackkal becsomagolva pihentessünk legalább 8 órán át a hűtőben. A tésztát kiszúrás előtt lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtsuk, a kiszúrt mézeseket sütőpapíros tepsibe tegyük. Ha ólomüveg sütit szeretnénk a közepét is szúrjuk ki és oda halmozzuk a cukrot. Puposan halmozzuk, mert összesül. Előmelegített 180 C-os sütőben süssük kb. 4-5 percig. Figyeljünk rá, mert ha túlsül, akkor megkeményedhet a mézes. Lehet, hogy elsőre macerásnak tűnik, de aki 20-30 db ólomüveg sütit szeretne a karácsonyfára az elég gyorsan elkészülhet vele.