mézfajták jellemzői

Sokféle fajtaméz terem országunkban. Ezek színe, zamata, egészségre gyakorolt hatása, valamint felhasználásának lehetősége igen eltérő lehet. Ha a méznek megadják a fajtáját, akkor túlnyomórészt, legalább 60%-ban a hivatkozott virágporból kell származnia. Eredete megállapítható virágporanalízissel, mikroszkópikusan, érzékszervi úton, valamint kémiai-fizikai paraméterek alapján.

A mézek fajtájától függően idővel megsűrűsödik, kristályosodik, ez függ a méz szőlőcukor és gyümölcscukor arányának összetételétől. A magas gyümölcscukor esetén a méz sokáig folyékony marad. Amennyiben a szőlőcukor aránya a magasabb, a méz gyorsan sűrűsödik illetve kristályosodik. Ez azonban nem befolyásolja belső értékét. A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha maximum 40 Celsius fokig melegítjük, de vigyázzunk, mert a magasabb hőmérséklet károsítja a minőségét.

Mézválasztáskor fontos szempont, hogy mire szeretnénk használni. Lássuk a főbb fajtamézek jellemzőit.

Akac01akác méz: Az egyik legnépszerűbb mézfajta Magyarországon. Folyékony, világossárga színű, enyhe aromájú, nagyon lassan kristályosodó méz. Kalciumban gazdag. Csökkenti az izomgyengeséget, a mészhiányt. Akik még csak most ismerkednek a mézzel, először vegyenek akác mézet. Minden alkalmazási formában felhasználható.

.

meh_01vegyes virág méz: több különböző erdei, mezei virág, gyümölcsfa virágából készült méz. sárga, esetleg barna színű, aromás méz. Sütéshez a  vegyes virágmézeket ajánlhatjuk, amely amellett, hogy olcsóbb is, szépen színezi a süteményeket.
.

hars2hárs méz: Folyékony, világossárga, világosbarna, erős hársaromával. Meghűlés, torokfájás esetén ideális, nyugtató hatású.

.

.

.

repcerepce méz: Folyékonyan világossárga, hamar kristályosodó méz, kristályosan fehér zsírszerű. A repceméz nem túl savas, ezért  gyomorsavtúltengés esetén ajánlott a fogyasztása.

.

selyemfu02selyemfű méz: folyékony, világossárga méz, rendkívül erős illattal és intenzív ízzel.meh_06

erdei méz: sok vasat és rezet tartalmaz, vérszegényeknek hasznos. sötétbarna színű, erős fűszeres gyógynövény illat jellemzi.

…..

napraforgónapraforgó méz: sárga színű méz, idővel sűrűsödik, sütéshez ajánlott

.

.

.

.