hogyan készül a méz?

European_honey_bee_touching_downA méz a mézelő méhek által a virágok nektárjából és egyéb növényi váladékokból összegyűjtött, mirigyváladékukkal vegyítve átalakított és lépekbe ömlesztve tárolt, mézzé érlelt termék. A méhek okkal váltak a szorgalom szimbólumává: egy kilogramm méz előállításához mintegy hárommillió virágról kell begyűjteniük a nektárt. A kaptárba szállított virágpor cukrok és víz keverékéből áll, melyhez a dolgozó méhek olyan enzimeket adnak, amelyek húsz százalék alá csökkentik a víztartalmat és lebontják a nagyobb cukormolekulákat. A kisebbeket – például a fruktózt és a glükózt – az emberi szervezet teljes egészében, közvetlenül a bélből tudja felszívni. A csaknem nyolcvan százaléknyi szőlő- és gyümölcscukor mellett többféle ásványi anyag található a mézben: kálium, foszfor, vas, kén, nátrium, magnézium. Vitamintartalma sem lebecsülendő.