narancslekvár

Last minute gasztro ajándék karácsonyra.

narancslekvar_2

Négy kiló  narancsból és 3 db citromból 11 db kis üveg lekvár készült. Nagyon egyszerű, csak a narancs pucolás macerás, mivel az egyes gerezdeket a fehér hártyáitól is meg kell szabadítani, különben keserű lesz a lekvárunk. Egy kevés narancs, citrom héjat is tehetünk bele, de óvatosan kell adagolni, hogy ne legyen keserű a végeredmény. Én 1-1 citrom és narancs héját meghámoztam zöldséghámozóval és vékony szeletekre vágva adtam a narancsokhoz. A megpucolt gyümölcsöt 3-4 dl vízzel felforraltam és főztem kb. fél órát. Utána lemértem a mennyiséget, 2.2 kg volt. Felét botmixerrel pürésítettem, hogy ne legyen olyan darabos, de ez el is maradhat. Visszatettem főzni, 60 dkg cukorral együtt, amiből 10 dkg barna cukor volt. ill. 2 zacskó vaníliás cukorral. Aki édesebben teheti az több cukrot adjon hozzá, érdemes kóstolni, mert a narancs édességétől is függ a szükséges cukor mennyiség.

naracslekvar
kb. 40 perc főzés után hozzáadtam egy 3 in 1 zselésítőt és 5 perc főzés után üvegekbe töltöttem, dunsztban hűtöttem ki. Én direkt nem fűszereztem, de 1-2 fahéj rudat, 5-6 db szegfűszeget is bele lehet főzni, aki fűszeresebben szereti.

Andi