méhviasz gyertya készítése

méhviaszt a méhek a lépek építésénél használják, melyben mézet, pollent tárolnak, valamint az utódjaikat is itt nevelik fel. A méhviaszt, a 12 – 17 napos fiatal dolgozók választják ki a potrohuk hasi oldalán lévő mirigyekből. A kiválasztott méhviasz teljesen átlátszó, majd fehér színűvé válik, miután a méhek rágással képlékennyé teszik. A végső sárgás-barnás színt a kaptárban található pollen és propolisz hatására nyeri el. A méhviasz előállítása körülbelül nyolcszor annyi méz elfogyasztásába kerül. Becslések szerint a méhek körülbelül 530 000 kilométert repülnek 1 kg méhviasz előállításához.

_1030091

méhviaszból készült műlép

A viaszanyag nagyon rugalmas és tökéletes vízlepergető hatással rendelkezik. Széles körben alkalmazzák gyertyagyártásra, polírként fabútorokra, kozmetikumok és gyógyszerek előállítására.

A méhviasz ehető, gondoljunk csak a finom lépes mézre. Mellékhatása nem ismert.

A mi méhészetünkben is évente több 10 kg méhviasz készül. A pergetésnél leszedett mézes viaszt, napviasz olvasztóban olvasztjuk ki, majd kifőzzük, tisztítjuk. Ebből keletkeznek a 10 -20 kg-os méhviasz torták. Az így készült viaszt többségét műlépre cseréljük be. A műlépet erre szakosodott méhésztől vesszük, aki sajtolással készíti a lapokat. A műlépek mindkét oldalán hatszögletű sejtminta található, a méhek ez alapján építik ki a lépet.  amit a keretekbe olvasztunk. Ez a szabályos hatszög minta biztosítja, a leggazdaságosabb, leggyorsabb építkezést számukra. Ha egy üres keretet teszünk be a műlép helyett a méhek azt is képesek kiépíteni, viszont az nem olyan gazdaságos, és sok petézésre alkalmatlan sejtet építenének ki.

viasz tömbök

viasz tömbök

Gyertyakészítés:

A paraffinból készült gyertyához képest a méhviaszból készült gyertya lángjának melegebb, sárgásabb színe van, nem csöpög annyira, valamint szemmel alig látható füstöt bocsát ki.

viasz_gyertya

A viaszlapokból pár perc alatt gyertyákat készíthetünk. Csak viaszlapok, olló v. kés, kanóc és vonalzó  kell hozzá. Jól mutat az adventi koszorúban vagy el is ajándékozhatjuk. Finom karácsonyi illattal tölti be a lakást, ha meggyújtjuk.

Felhasználás előtt a viaszlapokat tartsuk szobahőmérsékleten, pl. a radiátorok közelében, de ne tegyük rá. Vágjunk a viaszlapból olyan széles csíkokat, amilyen magas gyertyákat szeretnénk. Tegyünk a téglalap egyik végére egy kanócot, majd óvatosan kezdjük el tekerni. Addig tekerjük, amíg a kívánt vastagságot el nem érjük. Ha egy kicsit érdekesebb gyertyát szeretnénk, akkor ne párhuzamosra vágjuk a csíkot, hanem az egyik oldalon csökkenő méretben. 1 gyertya elkészítési ideje kb. 1 perc. Úgyhogy bátran álljunk neki…

viaszgyertya_keszitese

Aki kedvet kapott és szeretné maga elkészíteni a gyertyáját, annak szívesen adunk el viaszlapokat 250 Ft/db áron. Aki tömbviaszból gyertyát öntene, annak viasztömb darabot is tudunk adni 3000 Ft/kg áron. Ezek a termékeink csak Bodajkon érhetőek el.

Andi