immunerősítés mézzel és fokhagymával

A méz vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően önmagában is immunerősítő.  Naponta egy-két kanálnyi önmagában is hatásos a betegségek megelőzésére, erősíti a fehérvérsejteket a baktériumokkal és vírusokkal vívott harcban. Azonban a náthás időszakban jól jön a plusz immunerősítés. Ebben a méz segítségére van a fokhagyma. A fokhagyma rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér koleszterin szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló és vérnyomáscsökkentő. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. Baktériumölő hatásának köszönhetően tisztítja, fertőtleníti a szervezetet.

Megfázás, nátha, torokfájás esetére reszeljünk 1-2 gerezd fokhagymát egy evőkanál mézbe és együk meg. Naponta kétszer-háromszor ismételjük.

mezes_fokhagyma_2

(egy héttel a készítés után)

Aki a frissen reszelt fokhagyma erős ízét nem szereti, annak ajánljuk a “mézes fokhagyma befőttet”. Az elkészítése nagyon egyszerű. Egy kis (2 dl) üvegbe 2 közepes fej fokhagyma megtisztított gerezdjeit tesszük, majd felöntjük mézzel. Hűvös helyen kb. 1 hónapig érleljük. Ezalatt a fokhagyma megsötétedik, és megfesti a mézet is, ami sötét színűvé válik és folyósabb lesz. A fokhagyma elveszíti csípősségét és erős illatát. Náthás időszakban naponta egy-két kanálnyit fogyasszunk belőle megelőzésként. Tehetünk bele pár szem diót és aszalt szilvát is.

mezes_fokhagyma_1

Torokfájás esetén ne feledkezzünk el a propolisz tinktúráról sem, ami sokkal hatékonyabb, mint a gyógyszertárban kapható szopogatós tabletták. 10-15 cseppet öntsünk fél dl vízbe és gargalizáljunk, naponta többször is.