Nálunk így lett a kökényből lekvár
Miután leszemeztük a kökényt és megmostuk feltettük egy nagy lábosban főzni magostul. Két adagban tudtuk csak főzni olyan sok lett, kb. 8 kg lehetett egy-egy lábosban. 2-3 dl vizet öntöttünk alá, hogy amíg levet enged ne égjen oda. Forrástól számítva kb. fél órát főztük, közben időnként megkevertük. Látszik mikor lehet már passzírozni…
Egy nagy lyukú szűrőn passzíroztuk át, a kökény magja kb. akkora mint a cseresznyének, tehát nem kell, hogy túl sűrű legyen. Átpasszírozva 5,5 kg lett, ezután már egy edényben főztük tovább. Ilyenkor érdemes megmérni, mi 1 kg-hoz kb. 30 dkg cukrot raktunk csak, mivel ez jó édes kökény volt. Kóstoljuk meg elég édes-e, mi nem szeretjük a túl édes lekvárokat.
Forrás után hozzáadtuk a cukrot, ill. kb. fél dl citromlét, hogy ne barnuljon később sem. 4-5 csomag vaníliás cukrot tettünk még bele. Majd kb. fél óra forralás után egy dr Oetker 2 in 1 zselésítőt és egy kis citromsavat. Ez után már csak 5-10 percig forraltuk, majd sterilizált üvegekbe töltöttük. A kupak rácsavarása után fejreállítottuk az üvegeket, hogy vákum képződjön, majd 5-10 perc után mentek dunsztolódni, hogy lassan hűljenek ki.
(itt látszik a sötétlila végeredmény)
Ebből a mennyiségből kb. 30 db. 1-2 dl-es üvegünk lett.
Eddig akárki kóstolta nagyon ízlett neki.
kökényszörp:
A passzírozás maradékát egy vödörbe gyűjtöttük, ebből készült a szörp, itt nem tudok pontos receptet mondatani csak a technikát. A maradékot felöntöttük vízzel, annyival, ami bőven ellepi, és adtunk hozzá 1 kg cukrot. Egy napig állni hagytuk, néha megkevertük. Másnap felforraltuk az egészet kb. 20-30 percig főztük, citromsavat tettünk bele, majd újra átszűrtük. Üvegekbe töltöttük.
Nagyon finom, nem túl sűrű szörpöt kaptunk.
Andi